Cite This        Tampung        Export Record

Judul Viabilitas (Clostridium spp.) setelah konservasi eks situ dalam jangka waktu lama pada suhu kamar., Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner, Bogor,21-22 Agustus 2007. / Chotiah, Siti ; Natalia, Lily (Balai Besar Penelitian Veteriner Bogor)
Pengarang Natalia, lily
Chotiah, Siti
Catatan ABSTRAK :A wide variety of techniques are used for the preservation of microbes and it may be difficult to choose the most suitable for a particular microbes. The preservation method used should minimize loss of viability during processing and storage so that after preservation, cultures will survive for long periods. Clostridiurn spp. viability after ex situ conservation by freeze-drying technique with Robertsons cooked meat medium as preservation medium in long storage period at room temperature have been evaluated for achieving the suitable and efficient monitoring in the microbial germ plasma preservation. A total of 376 dried culture samples of 115 Clostridium spp. collection consist of 27 species prepared in vacuum glass ampoules, stored for more than 10 years at room temperature have been evaluated for their viability. Each sample was grown on specific medium and identified for the bacterial species and type. The results showed that 9 of 115 collections, representing 7 different species failed to grow
Bentuk Karya Tidak ada kode yang sesuai
Target Pembaca Tidak ada kode yang sesuai

 
No Barcode No. Panggil Akses Lokasi Ketersediaan
Tag Ind1 Ind2 Isi
001 INLIS000000000003966
005 20210520144223
008 210520||||||||| | ||| |||| ||
035 0010-0521003966
082 0 $a --/1355
090 $a --/1355
100 0 $a Natalia, lily
245 0 0 $a Viabilitas (Clostridium spp.) setelah konservasi eks situ dalam jangka waktu lama pada suhu kamar., Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner, Bogor,21-22 Agustus 2007. / Chotiah, Siti ; Natalia, Lily (Balai Besar Penelitian Veteriner Bogor)
260
500 $a ABSTRAK :A wide variety of techniques are used for the preservation of microbes and it may be difficult to choose the most suitable for a particular microbes. The preservation method used should minimize loss of viability during processing and storage so that after preservation, cultures will survive for long periods. Clostridiurn spp. viability after ex situ conservation by freeze-drying technique with Robertsons cooked meat medium as preservation medium in long storage period at room temperature have been evaluated for achieving the suitable and efficient monitoring in the microbial germ plasma preservation. A total of 376 dried culture samples of 115 Clostridium spp. collection consist of 27 species prepared in vacuum glass ampoules, stored for more than 10 years at room temperature have been evaluated for their viability. Each sample was grown on specific medium and identified for the bacterial species and type. The results showed that 9 of 115 collections, representing 7 different species failed to grow during 12 to 19 years storage. That 7 species were able to grow during 21 to 30 years ex situ conservation by freeze-drying technique with mist. desiccans preservation medium. It is suggested that mist. desiccans preservation medium was better be used in freeze- drying technique to conserve Clostridium spp germ plasma. / Berbagai macam teknik telah digunakan untuk preservasi mikroba dan terkadang sulit menentukan teknik yang sesuai dan tepat untuk mikroba tertentu. Metode preservasi yang digunakan harus meminimalkan kehilangan viabilitas selama proses dan penyimpanan, sehingga setelah preservasi kultur akan hidup untuk waktu yang lama. Viabilitas Clostridium spp. setelah konservasi eks situ dengan metode freeeze-dying menggunakan media Robertsons cooked meat dalam jangka waktu lama pada suhu kamar telah dievaluasi untuk mendapatkan cara pemantauan yang tepat dan efisien dalam pelestarian plasma nutfah. Sebanyak 376 sampel kultur kering di dalam kemasan ampul gelas dalam kondisi vakum berasal dari 115 koleksi Clostridium spp. yang terdiri dari 27 macam species yang disimpan lebih dari 10 tahun pada suhu kamar, telah diuji viabilitasnya. Masing-masing sampel ditumbuhkan dalam medium khusus untuk kemudian diidentifikasi spesies dan tipenya. Hasil menunjukkan bahwa 9 dari 115 koleksi berasal dari 7 spesies yang berbeda sudah tidak memiliki kemampuan tumbuh setelah dikonservasi selam 12 sampai dengan 19 tahun. Tujuan spesies tersebut dalam konservasi eks situ menggunakan metode freeze drying dengan medium preservan mist. desiccans masih bisa tumbuh setelah penyimpanan selama 21 sampai dengan 30 tahun. Semakin lama Clostridium spp. tahan hidup dalam konservasi eks situ akan semakin efisien didalam pengelolaannya. Disarankan medium preservan mist. desiccans lebih baik digunakan dalam metode freezedrying plasma nutfah Clostridium spp.
700 0 $a Chotiah, Siti
Content Unduh katalog